KUKA KÄYTTÄÄ VALTAA SINUN JOULUSSASI? USKALLATKO OTTAA SELVÄÄ?

Kuka teillä päättää jouluvalmisteluista (vai päättääkö kukaan)? Tee nopea JOULUVALMISTELUIDEN ITSENÄISYYSTESTI ja selvitä, mitkä jouluvalmistelut ovat sinulle oikeasti tärkeitä – ja mitkä eivät!

Ihan alkuun nöyrä tunnustus, että minun on tänä vuonna helppo puhua. Olen elänyt läpi hyvin monenlaisia jouluja ja kohdannut jouluun liittyviä ongelmia ja paineita monella tapaa. Lapsuudenperheessäni joulut olivat monesti kriisiherkkää aikaa ja siellä kannoin huolta jo vähän liiankin varhain myös muiden hyvästä joulumielestä. Omien pienten lasteni kanssa piti puolestaan miettiä, että kumpien isovanhempien joulua menisimme ilahduttamaan ja millä tavalla. Nuoren perheen iki-ikiomien joulurutiinien muodostuessa piti taas ottaa sopivassa suhteessa huomioon kummankin suvun perinteet – ja kyllä siinä tuli myös naistenlehtien ja naapureiden ajatuksia ”kunnon joulusta” mietittyä. Siitä Oikeasta Joulusta, jonka tahtoi opettaa ja siirtää omille lapsilleen. Enkä nyt tahdo edes muistella niitä paineita, joita joulujen valmisteluun pakkautui kun jäin yksinhuoltajaksi ja tuli tarve ikään kuin maksaa ja korvata lapsille hyvin monenlaiset vaille jäämiset juurikin joulun yhteydessä.

 

Viime vuosina, nyt jo aikuisten lasten äitinä, olen yrittänyt keventää joulustressaamiseni perintöä vähitellen, vuosi vuodelta. En kuitenkaan pysty jeesustelemaan sillä, että olisin joulupaineista ainakaan ihan kokonaan vapaa. Joulu on edelleenkin Se Aika, jolloin saan kaikki lapset vuoden pisimmäksi yhtenäiseksi jaksoksi luokseni ja kyllähän siinä kaikki aiempien elämänvaiheiden paineet, hemmottelemisen halu (ja myös hyväksytyksi tulemisen tarve) nostavat päätään. Vuosi vuodelta kuitenkin huomaan, että joulun valmistelu tuntuu vähemmän ja vähemmän ahdistavalta. Eli vaikka en jouluihmiseksi millään lailla edelleenkään lukeudu niin totean uudestaan: kohtuullisen helppoa on jo tässä elämänvaiheessa neuvoa muita stressittömään jouluun….

 

 

KOHTI JOULUTIETOISUUTTA

 

Yksi oleellisista apukeinoista itselleni on kuitenkin ollut – ja edelleen on – MBB eli Mind Body –Bridging. Menetelmä, jonka kanssa voi tehdä karttoja ja miettiä, että mitkä oman elämän touhut ja tekemiset ovat mitäkin. MBBssä kun on ajatus, että mitä sitten ikinä teemmekin stressin, suorittamisen ja paineen alla niin se tekeminen ei ole hyväksi sen enempää meille kuin läheisillemmekään. Ja vastaavasti samat tekemiset ja puuhat – tehtynä levollisessa voimaantuneen minän tilassa – voivat olla hyvinkin ravitsevia ja antaa paljon meille kaikille.

 

Olen tänä syksynä tehnyt melko kovasti töitä ja omat jouluvalmisteluni ovat vielä aivan täysin aloittamatta. Siksipä ehdotankin, että teet kanssani pienen MBB –testin, jonka avulla voit selvittää, että kummassa aivoverkossa sinun joulusuunnitelmasi ovat. Näin itsenäisyyspäivänä tätä kirjoittaessani mietin, että kyse on myöskin itsenäisyydestä, sen syvimmässä merkityksessään. Eli siis siitä, että ohjaudummeko tässäkin kohdassa sen mukaan mitä isovanhemmat, vanhemmat, lapset, puolisot, naapurit, naistenlehdet ja yleinen mielipide sanoo Kunnollisesta Joulusta. Vai voisimmeko hetkeksi kurkistaakin tuon ohjelmoitumisen alle ja miettiä, mitkä suunnittelemamme joulutoimet ovatkin lähtöisin erilaisista ulkoisista paineista ja VAATIMUKSISTA (MBB –teoriassa hyvin keskeinen käsite). Ja missä kohtaa meillä on mahdollisuus itse miettiä miten reagoimme luonnollisiin odotuksiin, niin omiin kuin toistemme sellaisiin.

 

 

JA NYT TESTATAAN!

 

Tässä siis pieni JOULUVALMISTELUIDEN ITSENÄISYYSTESTI. (Sen tekeminen kestää muutaman minuutin, mutta saattaa säästää sekä aikaa että hermoja vielä tässä ennen joulua).

 

Tarvikkeet:

  • kynä
  • paperi
  • kymmenisen minuuttia aikaa

 

Aloitetaan!

 

  1.  Ota paperi ja piirrä siihen isohko ympyrä.
  2.  Kirjoita ympyrään 5-10 oleellista asiaa, jotka sinun on saatava hoidettua ennen joulua.
  3.  Vedä viiva kustakin asiasta ympyrän ulkopuolelle
  4.  Kirjoita ympyrän ulkopuolelle tilanne, jossa näitä asioita EI OLE HOIDETTU
  5.  Käy läpi ympyrän ulkopuolella olevat asiat yksi kerrallaan ja kuuntele omaa oloasi. Kehon tuntemuksia, tunteitasi ja muuta olotilaasi. Merkitse kunkin kohdalle joko nolla (0) tai erilainen määrä plussia (++++) sen mukaan miten paljon stressiä ja huonoa oloa huomaat noiden asioiden tekemättömänä sinussa herättävän.
  6.  Tee yhteenveto.

 

 

 

 

Tulokset:

 

0 =

Tämä jouluvalmistelu on ns. LUONNOLLINEN ODOTUS. Sen tekeminen olisi hyvä juttu, mutta joulusi/ hyvä olosi/ arvosi ihmisenä ei ole siitä kiinni. Teet sen, jos ehdit ja jaksat ja niin on hyvä.

 

+ =

Nyt taitaa alkaa puhua naapurin rouva, anoppi ja/tai yleinen mielipide. Tämä jouluvalmistelu herättää sinussa stressiä ja vaikuttaa siltä, että taustalla on jonkinasteinen VAATIMUS. Voit tietysti tehdä tämän, mutta on olemassa riski, että suoritat tämän valmistelun stressin aivoverkossa. Sen tekeminen ei tee sinulle kovin hyvää, joten vähintäänkin suosittelen, että pidät taukoja ja mietit, että voisiko tätä tehtävää jotenkin keventää. Onko olemassa jokin tapa, jolla saisit tästä tehtävästä miellyttävämmän tai olisiko mitenkään mahdollista jättää tämä tekemättä?

 

++ =

Tämä TO DO –listasi tehtävä herättää stressiä jo aika paljon. Ei vaikuta siltä, että tartut siihen vapaaehtoisesti (saati mielelläsi) ja sen suorittaminen tässä stressin aivoverkossa alkaa jo syödä voimavarojasi ja jaksamistasi melko lailla. Tunnistatko VAATIMUKSEN tämän tehtävän takana? Kenen odotuksiin ja standardeihin pyrit tällä suorituksella vastaamaan? Huomaa, että nyt on olemassa merkittävä riski siihen, että omat vaatimuksesi alkavat paitsi syödä hyvää oloasi niin myös valua muun perheen ja ystävien niskaan. Tämän kokoluokan vaatimusta emme enää yleensä jaksaa yksin kantaa vaan alamme vastaavasti vaatia muilta sitä ja tätä. Ja mikähän sen vaikutus on joulumieleen….?

 

++++++ (enemmän kuin 2 plussa) =

Hmmmm…..

 

 

SIIS: JOULU KOMEROSSA VAI SEN ULKOPUOLELLA?

 

No. Tämä testi on tietysti tavallaan leikkimielinen. Siitä huolimatta se voi antaa viitteitä siitä, millainen TO DO –lista oikeasti edesauttaisi joulusi valmistumista. Ja siitä, että kuka sitä sinun jouluasi oikein suunnittelee, sinä vaiko kenties joku muu. Ehkäpä testitulosten perusteella voi myös ennustaa hieman sitäkin kuinka paljon hyvää tahtoa ja rauhaa jouluusi on tulossa…. Tai vähintään sen, miten uupunut ja väsynyt olet aattoiltana tai joulun jälkeen?

 

Ikivanha Marttojen vihje – komeroiden siivoamisesta jouluna vain siinä tapauksessa, että aiot viettää joulusi siellä – on tietysti kulunut, mutta on siinä jotain osuvaakin. Ehkä voisimme tänä vuonna rakentaa vähän vähemmän komeroita joulumme varalle? Luoda vähän vähemmän ahtaita olotiloja itsellemme? Ja toimia vähän avarammassa aivoverkossa kuin mihin joulupaineiden alla niin usein alamme tuntea vetoa?