Lymfasta hyötyy oletettua useampi

Sovin pari viikkoa sitten treffit Hyvän Olon Asemalle Lymfatassujen Kaisan kanssa. Tarkoitukseni oli auttaa häntä viestintäasioissa. Tapaamisen alussa tuli puheeksi, ettei minulla ole oikeastaan minkäänlaista käsitystä siitä, mitä lymfaterapia on. Esiin nousi myös aiemmin mieleeni putkahtanut ajatus, että olisi hauska esitellä Hyvän Olon Aseman palvelutarjontaa blogissa, ja käydä ”testaamassa” yrittäjiemme erilaisia palveluita. Eipä aikaakaan kun Kaisa ehdotti, että hyppäisin pöydälle ja hän lymfaisi minut. Totesin, että miksipä ei, niin saan käsityksen siitä mitä lymfaterapia on ja samalla juttusarjani alkuun.

“Viemäriverkosto” kuntoon

Tietoni lymfaterapiasta pohjautuivat muutamaan Google-hakuun: ”Vähentää turvotusta. Lievittää kipua. Rentouttaa. Manuaalinen lymfaterapia elvyttää imusuonten toimintaa ja edistää imunesteen virtausta.” Tiesin, että hoito tehdään hoitopöydällä ja käsiä käyttäen, muuta en sitten tiennytkään.

Imunestejärjestelmä muodostaa yhdessä verenkierron kanssa kehomme kuljetusjärjestelmän. Imusuonia on kaikkialla kehossa ja ne noudattavat valtimoiden ja laskimoiden kulkua. Imunestejärjestelmä kuljettaa normaalioloissa kudoksesta mm. ylimääräistä nestettä, valkuaisaineita, rasvoja ja solujätteitä eli niin sanottua lymfakuormaa. Imunestejärjestelmä on tavallaan viemäriverkosto, joka kuljettaa takaisin verenkiertoon kaikki ne aineet, mitä laskimojärjestelmä ei pysty kuljettamaan. Toimiva imunestekierto on elintärkeä kehon nestetasapainon ylläpitämiseksi. Imunestejärjestelmällä on myös tärkeä tehtävä kehon puolustusjärjestelmässä.

Voimakkaita tuntemuksia

Erityistä turvotusta en ollut kokenut itse, mutta sovimme Kaisan kanssa että hän keskittyy jalkoihini. Kömmin hoitopöydälle lämpimien peittojen alle makaamaan. Kaisa laittoi rauhallisen musiikin soimaan ja kertoi ettei hoidon aikana erityisemmin puhu mitään vaan antaa hoidettavalle mahdollisuuden rentoutua. Hän sanoi, että hoidon aikana tuntemuksia voi tulla aivan toiseen kehon osaan mitä käsitellään.

Kaisa aloitti hoidon kaulan alueelta, kuten aina tehdään riippumatta varsinaisesta ongelma-alueesta. Kevein ottein hän rauhallisesti teki painelevia ja imusuonten kulkusuuntaa noudattavia, siveleviä liikkeitä. Otteet olivat huomattavasti kevyempiä kuin olin kuvitellut niiden olevan. Silti oli yllättävää, miten voimakkaita tuntemuksia ne hoidon aikana saivat aikaan. Kaulan alueelta Kaisa siirtyi käsittelemään jalkoja yksi kerrallaan. Oli mielenkiintoista huomata kuinka oikeaa pohjetta käsiteltäessä alkoi oikeassa korvassa tuntua pistelyä. Vastaavasti vasenta jalkaa käsiteltäessä kihelmöintiä ja pistelyä tuntui merkittävästi niskan alueella. Kaisan otteet olivat todella kevyitä ja aivan vastakkaisella suunnalla kehoa, mutta silti ne tuntuivat noinkin voimakkaasti yllättävissä kehonosissa.

Itselläni oli hieman vaikeuksia päästä rentoutuneeseen olotilaan hoidon aikana, koska mietin lähinnä mitä hoidosta kirjoittaisin ja analysoin tuntemuksiani hurjasti. Hoidon loppupuolella, kun Kaisa siirtyi jälleen käsittelemään kaulan ja kasvojen aluetta, onnistuin kuitenkin jättämään ajatukset sivummalle ja nukahtaminenkaan ei ollut kovin kaukana. Rentoutumiseen tämä siis kyllä tuntui myös olevan hyvin oivallinen hoitomuoto, vaikka varsinaista turvotusta ja nestekertymää ei merkittävästi itselläni ollutkaan.

Hoidon jälkeen on hyvä juoda runsaasti vettä ja aineenvaihdunta tuntui kyllä vilkastuvan loppupäiväksi. Jotenkin tunsin koko illan itseni todella energiseksi myös, en tiedä oliko hoidon vaikutusta vaiko vain sattumaa.

Lymfaterapiaa käytetään tapaturmien tai leikkausten jälkeisessä hoidossa. Lymfaterapiasta voi löytyä apua mm. turvotuksiin, vammoihin ja arpiin, säärihaavoihin, ruusuun sekä kroonisiin sairauksiin. Lymfa sopii moneen vaivaan eikä vastaanotolle tulemiseen tarvita lähetettä. Kuka tahansa voi siis varata itselleen ajan, vaikkapa Hyvän Olon Asemalta, Lymfatassujen Kaisalta!

Lisätietoja ja ajanvaraukset

Lymfatassut
Kaisa Hankilanoja
lymfatassut@gmail.com
puhelin 040 5070051

Lähde: Suomen Vodder-Lymfaterapeutit ry, www.lymfa.net